Informace o cookies na této stránce
Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací pro vylepšení uživatelského zážitku a vhodného cílení reklamy. Více je zde.
OMEZIT
POVOLIT
REZERVOVAT

Blog

22. 09. 2022

Vitamín D a proč je pro nás tak důležitý?

Vitamin D a jeho význam pro lidský organismus


Léto se s námi definitivně rozloučilo, je tu podzim a bohužel bude ubývat slunečního záření, které nám přináší nejen radost a energii, ale také nám známý tzv. „sluneční vitamin“ tedy vit. D. 


Vitamin D plní v lidském organismu řadu funkcí. Vitamin D se podílí na fungování imunitního systému, je důležitý pro správné hospodaření s vápníkem a fosforem v organismu, tudíž jeho adekvátní  hladina v těle je důležitá jako prevence osteoporózy (je charakterizována úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kosti s následnou zvýšenou křehkosti kostí s navazujícím rizikem zlomenin). Vitamin D je důležitý jako prevence nádorových onemocnění, autoimunitních onemocnění(diabetes mellitus 1.typu-cukrovka, Crohnova choroba, revmatoidní artritida atd.) a také infekčního onemocnění jako je chřipka či infekce horních dýchacích cest


Zdroje vitaminu D můžeme rozdělit na endogenní (sluneční záření) a exogenní (strava). Ze slunečního záření přijímáme až 90 % potřebné dávky. Lidské tělo si nedokáže vyrobit vitamin D, je k tomu potřeba UVB záření, díky němu se tvoří v kůži vitamin D3 (tato forma se vyskytuje v potravinách živočišného původu a také ji získáváme ze slunečního záření a nazývá se cholekalciferol), který se stejně jako vitamin D2 (tuto formu najdeme v rostlinách a nazývá se ergokalciferol) aktivuje v játrech a ledvinách na účinnou formu- vitamin D. Jedná se o složitý proces.  Jak jsme již zmínili, k tvorbě vitaminu D je potřeba UVB záření, nicméně vstřebávání ovlivňuje řada faktorů jako je věk, fototyp pokožky (množství melaninu), použití opalovacích přípravků s UV faktorem či osvícená tělesná plocha. Tmavší fototyp kůže, vzrůstající věk a aplikace opalovacích přípravků negativně ovlivňuje tvorbu tohoto vitaminu. 


V zimních měsících je důležité zaměřit se na zdroje vitaminu D v potravě (nejvíce vitaminu D najdeme v rybím tuku-losos, makrela, sleď, ale zanedbatelná nejsou ani játra, žloutky a v menší míře mléko a mléčné výrobky. V rostlinných zdrojích se vyskytuje vitamin D v houbách). Na trhu najdeme také potraviny fortifikované vitaminem D, jedná se obvykle o mléčné výrobky, cereálie či alternativy mléčných výrobků.


 Na doporučení lékaře je vhodné doplnit vitamin D v podobě léků či doplňků stravy. Pokud suplementujeme vitamin D, je důležité dodržovat denní doporučované dávkování, protože hrozí předávkování. 


Podělím se s vámi o vlastní zkušenost s nedostatečným příjmem vitaminu D. Před několika lety jsem začala pracovat ve školce a jak jistě víme v dětských kolektivech se vyskytuje velké množství virů a bakterií. Víc jak první rok jsem byla neustále nemocná, streptokok se mi za rok vrátil nesčetněkrát a antibiotika se stala mým denním chlebem. Stále jsem slýchávala, že se tím musím „promořit“ Stále mi ale vrtalo hlavou, proč se „promořuji“ jen já a kolegyně nejsou zdaleka tolik nemocné. Při posledním zásahu streptokokem, který udeřil takovou silou, že jsem dostala zánět na obou uší a přestala jsem na jedno skoro slyšet, jsem byla odeslána na stanovení hladiny vitaminu D. Když dorazily výsledky, alarmující červená barva a vykřičníky zářily až na chodbu před ordinací. Diagnóza zněla jasně: „Máte těžkou hypovitaminózu vitaminu D, který nejspíše negativně ovlivnil funkci štítné žlázy“. Začala jsem tedy suplementovat vitamin D a beru ho dodnes. Od té doby jsem nemocná jako většina populace a zvládám to třeba jen s jedněmi antibiotiky za rok. 


Co si tedy máme z článku odnést? Choďte na sluníčko alespoň na pár minut, když to jde, vyhledávejte potraviny bohaté na tento vitamin a hýbejme se na čerstvém vzduchu, protože jak sami vidíme, nedostatek tohoto vitaminu může v organismu napáchat velké škody. 


Autor: Libuška Chrtová - nutriční terapeut



Zdroje:


1.) Nové poznatky o funkci vitaminu D. Https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2015/02/03.pdf [online]. [cit. 2021-10-9].


2.) Vitamin D má velký vliv na zdraví. V zimě ho ale máme všichni málo. Https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Vitamin-D-ma-velky-vliv-na-zdravi.-V-zime-ho-ale-mame-vsichni-malo__s10012x19596.html [online]. [cit. 2021-10-9].


3.) SORENSON, Marc. Vitamin D3 a sluneční záření pro optimální zdraví. Praha: Alternativa, Praha, 2012. ISBN 978-80-86936-33-8.


4.) PASZKOVÁ, Helena. Nedoceněný vitamin D - náš nezbytný celoživotní průvodce. Brno: SurGal Clinic, 2012. ISBN 978-80-254-4454-2.

Další článek